Wat gaan we doen
De komende jaren gaan we onderzoeken of aardwarmte veilig, haalbaar en betaalbaar is in deze regio. Is het onderzoek succesvol? Dan pas gaan we aardwarmtebronnen ontwikkelen.
Hoe werkt
aardwarmte precies?
Bij aardwarmtewinning pompen we warm water uit de ondergrond op. Warmtewisselaars geven de warmte af aan leidingwater in het warmtenet. Het afgekoelde water gaat direct weer de grond in. Ondertussen brengt het warmtenet het verwarmde leidingwater naar gebouwen. En na gebruik weer terug naar de aardwarmte-installatie.
Wat levert
het op?
Aardwarmte heeft veel voordelen. Zo is het een duurzame, hernieuwbare én lokale bron van energie. Ook nemen de putten weinig ruimte in en geeft de aardwarmtewinning weinig overlastOverlastLees hier alles over wat je als omwonende merkt van aardwarmtewinning. voor de omgeving. Verder hangt de energieproductie niet af van het weer of dat het dag of nacht is. En: de kosten zijn stabiel en voorspelbaar.
Waarom in
Rijnmond?
In de regio Rijnmond weten we hoe de ondergrond eruitziet. In de afgelopen tientallen jaren is aardgas en -olie gewonnen en is kennis van ondergrond opgedaan. We weten dat er warm water aanwezig is dat mogelijk gebruikt kan worden om gebouwen te verwarmen. Daarnaast maken gemeenten, de provincie en bedrijven in de regio plannen voor warmtenetten. Aardwarmte is een belangrijke bron voor de warmtenetten.
Stappenplan
Gaat alles soepel en vlot, zoals de verlening van vergunningen? Dan boren we over 2 tot 3 jaar naar aardwarmte in de regio Rijnmond. Het stappenplan voor aardwarmte ziet er als volgt uit:
Deze vragen krijgen
we het meest
Hoe kan ik als bewoner informatie vinden en meepraten?
Wat merk ik als omwonende?
Kan ik de aardwarmte gebruiken?
Waarom kijken jullie naar steden, is het daarbuiten niet veel makkelijker en veiliger?
Heb je een vraag?
Stuur ons een mail. Wij zorgen ervoor dat
de vraag bij de juiste initiatiefnemer terecht komt.